Rehabilitering och sjukgymnastik

För att bli av med sitt diskbråck är bra rehabilitering viktig. I den kan till exempel behandling hos en legitimerad sjukgymnast ingå.

(Ett nytt fönster öppnas)

Rehabilitering och sjukgymnastik

Detta gör sjukgymnasten vid diskbråck

Sjukgymnasten kan hjälpa dig att upprätthålla rörlighet i ryggen, samt ge dig tips på övningar som förebygger och lindrar diskbråcket. Det är också vanligt att sjukgymnaster behandlar med Tens eller akupunktur.

Vad är tens?
Tens står för (transkutan elektrisk nervstimulering) och verkar muskelavslappnande. Behandlingen går ut på att man stimulerar nerverna under huden med elektriska strömmar. Detta leder till att kroppen sätter igång sitt eget system för smärtlindring och smärtan lindras tillfälligt.

Det är dock viktigt att veta att tens inte kan påverka orsaken till smärtan.

Annan rehabilitering

När du besöker din läkare för att du har problem med diskbråck får du ofta en rehabiliteringsplan och tips på övningar du kan göra. Du kan även få remiss till sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. Eftersom alla patienter med diskbråck är olika är rehabiliteringen också helt individanpassad.

Att hålla sig rörlig är viktigt

Trots att smärtan kan göra att man helst vill ligga raklång i sängen och vila så är det något du bör undvika i alltför stor utsträckning.

Att hålla sig aktiv utan att överbelasta kroppen skyndar på läkningen och gör att du inte blir stel och får mer ont. En kort promenad eller att du reser dig från kontorsstolen och gör enkla övningar kan göra stor skillnad.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: 1177.se, iklinik.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *