Om självläkning & läkningstid

De flesta diskbråck läker ut av sig själva. Genomgår man en operation för sitt diskbråck kan dock konvalescensen ta längre tid.

(Ett nytt fönster öppnas)

Om självläkning & läkningstid

Vanligt att diskbråck läker av sig själv

När man drabbas av diskbråck är det vanligt att smärtorna sakta avtar av sig själv. Det kan ta från några veckor och upp till ungefär tre månader. Om man fortfarande har smärtor efter fyra till sex veckor är det dock bäst att kontakta läkare.

Receptfria smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel under läkningsperioden
Har man lindriga problem så kan man vänta ut läkningen själv och eventuellt ta receptfria antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel. Tänk dock på att det inte är bra att ta dessa läkemedel under en lång tid. Känner du dig tvingad att ta smärtlindring varje dag i flera veckor bör du uppsöka läkare.

Konvalescens efter diskbråcksoperation

Om du har varit tvungen att operera ditt diskbråck ser läkningstiden lite annorlunda ut. Du kan även behöva vara sjukskriven. Det ytliga såret efter operationen tar ungefär två veckor på sig att läka och det inre såret tar ungefär sex veckor.

Sjukskrivningstiden beror på typ av arbete
Beroende på vad man har för arbete behöver man dock inte vara sjukskriven hela läkningstiden. Har man ett mindre tungt jobb så kan man endast behöva ett par veckor, medan den som har ett tungt arbete med till exempel lyft kan behöva vara sjukskriven hela läkningstiden.

Att röra sig är viktigt för läkningen

Det kan vara lätt att tro att det krävs stillasittande och liggande vila när man har ont i rygg och axlar. När du drabbats av diskbråck är det dock viktigt att försöka hålla dig rörlig för att minska konvalescenstiden.

Men tänk på att inte överanstränga dig
Du ska naturligtvis inte överanstränga dig, men att ta korta promenader och undvika att ligga eller sitta för mycket är bra. Om du har gjort en operation får du tydliga förhållningsorder från din läkare hur du ska agera för att gynna läkningen.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Sahlgrenska.se, Idrottsexperten.se, 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *