Om ischias

När den största och tjockaste nerven vi har i kroppen, den så kallade ischiasnerven blir inflammerad eller irriterad leder detta till smärta, som ofta strålar ned i benet.

(Ett nytt fönster öppnas)

Om ischias

Vad beror ischias på?

Ischiasnerven är ungefär lika bred som ett finger och är därmed den största, men även längsta nerven i kroppen. Denna nerv tar hand om samtliga nervsignaler i underkroppen. Den börjar vid korsbenet där ryggens nerver går ihop och fortsätter sedan under de tvära höftledsmusklerna för att fortsätta ned på baksidan av låret och vidare ut i vaden.

Skadad disk i ländryggen kan reta ischiasnerven
När vi får en skada på en disk mellan två kotor i ländryggen kan denna tryckas ut och irritera ischiasnerven. När nerven utsätts för tryck från en skadad disk svullnar den upp och ischiassmärtor utlöses.

Hur känns ischias?

Smärta som strålar ned i benet
Det typiska för ischiassmärtan är att den sitter i rumpan och sedan strålar ned på utsidan av låret för att ibland fortsätta ned till vaden och även ända ned i foten. Det kan även göra ont att stödja på benet i vilket smärtan sitter.

Kan leda till muskelsvaghet och dåliga reflexer

Om man inte vidtar några åtgärder så fortsätter disken att trycka mot ischiasnerven, något som kan leda till att man får muskelsvaghet i låret och foten. Man kan också uppleva domningar och stickningar.

Även reflexerna i benet kan påverkas. Om detta får pågå tillräckligt länge kan man drabbas av åkomman droppfot. Det innebär att man inte kan lyfta på tårna och foten ordentligt och får en släpande gång.

Vad ska man göra om man tror att man drabbats av ischias?

Om du misstänker att du drabbats av ischias är det viktigt att kontakta vården så att en läkare kan avgöra om det rör sig om en skadad disk. I de flesta fall läker disken ut av sig själv, men ibland kan man behöva göra en operation och avlägsna den.

Falsk ischias

Ibland är det inte ischias man har drabbats av trots att symptomen är ungefär desamma. Det finns en åkomma som man brukar benämna falsk ischias som istället kan vara orsaken.

Vanligare med falsk ischias
Falsk ischias är mycket vanligare än äkta ischias och beror aldrig på en skadad disk. Detta tillstånd kan inte heller leda till domningar och svaghet i musklerna.

Det finns flera orsaker till att tillståndet uppstår:

  • Du använder fel skor.
  • Du har olika längd på benen.
  • Du belastar ryggen på ett felaktigt sätt.
  • Du har problem med dina fötter.
  • Du har gamla skador i fötterna och lederna som orsakar ischiasliknande smärta.
  • Du har någon sjukdom i höftlederna, i bäckenlederna eller i ryggen.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Kiropraktorcentrum.com, Ischias.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *