Diskbråck i nacken

Diskbråck kan även uppstå i nacken. Då är symptomen ofta annorlunda och kan likna smärtan man får vid nackspärr.

(Ett nytt fönster öppnas)

Diskbråck i nacken

Diskar finns i hela ryggraden

I ryggraden har du hela 33 kotor som löper från din nacke och ned till ditt ryggslut. Mellan varje kota finns diskar som ger stötdämpning och gör att kotorna inte skaver mot varandra. Med andra ord är det möjligt att drabbas av diskbråck längst hela ryggraden, så även i nacken.

Symptom på diskbråck i nacken:

  • Smärta i nacken som strålar ut i armarna och vidare i fingrarna.
  • Axlar som smärtar.
  • Armar och händer kan domna och sticka.

Diskbråck i nacken kan förväxlas med nackspärr

Man kan drabbas av diskbråck i nacken utan att smärtan strålar ut i armarna. Det är då det är lätt att förväxla diskbråcket med nackspärr eftersom smärtan sitter främst i nacken. Denna typ av smärta kan oftast bli skarpare när man böjer huvudet framåt och kännas mer på morgonen när man stiger upp.

Nackspärr kan vara ett förstadium till diskbråck i nacken

När en disk börjar bukta så brukar ofta musklerna runt den börja krampa. Det sker för att musklerna ska kunna skydda disken. Man kan alltså säga att det finns ett visst samband mellan nackspärr och diskbråck i nacken. Nackspärren kan helt enkelt vara ett förstadium till diskbråck.

Om man ofta har nackspärr är det därför bra att kontakta läkare för att få råd om hur man ska göra för att undvika framtida diskbråck.

Orsaker till diskbråck i nacken

Precis som med alla andra typer av diskbråck så kan även det som sitter i nacken bero på ärftliga faktorer. Det finns dock andra orsaker som kan vara bra att känna till för att kunna undvika att drabbas.

Kroppställning som inte är ergonomisk kan leda till bråck

Om man sitter och står på ett sådant sätt så att diskarna blir utmattade blir det lättare för diskbråck att uppstå. Man bör därför tänka på sin kroppsposition för att försöka uppnå en så ergonomisk ställning som möjligt.

När du till exempel i sittande ställning formar kroppen till ett C uppstår en press bakåt på dina diskar i i nedre nacken och en press framåt på diskarna i övre nacken. Det gör att de belastas onödigt mycket och till slut blir utmattade och slitna.

Så sitter man ergonomiskt för att motverka nackbesvär
För att sitta ergonomiskt bör du istället ha båda fötterna stadigt i golvet och sitta rak i ryggen.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Kiropraktorgöteborg.se, Medibas.se, Idrottsskadeexperten.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *