Behandling av diskbråck

I många fall väntar man på att diskbråcket ska sluta smärta och läka ut av av sig själv, men det finns också en rad behandlingsmetoder som kan hjälpa.

(Ett nytt fönster öppnas)

Behandling av diskbråck

Behandling med läkemedel

Det vanligaste är att läkaren först vill se om ditt diskbråck kan läka ut av sig själv. För att minska smärtorna under läkningstiden kan du använda dig av receptfri antiinflammatorisk och smärtstillande medicin.

Om dessa inte hjälper har läkaren också möjlighet att skriva ut starkare preparat.

Kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast

För att underlätta läkningen och hjälpa dig med rörligheten i kroppen kan det också hjälpa att besöka en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. Dessa jobbar på lite olika sätt, men kan alla hjälpa dig med ditt diskbråck.

Diskbråck kan ibland behöva opereras

Den sista utvägen för att avhjälpa ett diskbråck som inte ger med sig är operation. De goda nyheterna är att de flesta som genomgår en diskbråcksoperation blir helt återställda. Operation brukar börja övervägas om diskbråcket inte läker ut av sig själv efter ungefär två till tre månader.

Har man även andra komplikationer som droppfot eller svårighet att urinera är operation ofta nödvändig.

Sövning och längd på operationen
Innan du opereras blir du sövd med narkos. Operationen i sig är inte lång eller komplicerad och tar oftast bara 30 till 60 minuter.

Detta gör kirurgen
När du är sövd läggs ett snitt på 4 till 6 centimeter i huden. Musklerna flyttas sedan för att göra att kirurgen kommer ned till ryggkanalen. Väl där avlägsnar man diskbråcket. Ibland kan man också använda sig av endoskopi (titthålskirurgi). Då blir snittet i huden ännu mindre.

Återhämtning efter diskbråcksoperation
Chanserna för att smärtan ska försvinna efter en diskbråcksoperation är så stora som 80%. Ofta försvinner också smärtan på en gång efter operationen

Det ytliga såret i ryggen läker efter två veckor och den inre skadan läker efter ungefär sex veckor. Hur länge du behöver vara sjukskriven styrs av vilket arbete du har och hur hög smärta du känner av. På ett lugnt arbete är det fullt möjligt att gå tillbaka till efter bara ett par veckor, medan ett mer krävande jobb kan kräva en längre sjukskrivning.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Sahlgrenska.se, 1177.se, Doktorn.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *