Frågor och svar

Diskbråck är ett vanligt ryggbesvär men som också kan kännas ganska komplicerat. Här samlar och svarar vi på de vanligaste frågorna.

(Ett nytt fönster öppnas)

Frågor och svar

Är det säkert att få massage vid diskbråck?
När man har diskbråck bör man vara försiktigt med massage. Det går bra med lätt, avslappnande massage, men ingen djupgående massage får göras i området där diskbråcket sitter.

Kan man jogga fast man har diskbråck?
Om du har problem med diskbråck är det alltid viktigt att konsultera vården innan du ger dig ut i löpspåret. Om du kan jogga beror på din skadas natur.

Vem får diskbråck?
Nästan vem som helst kan drabbas av diskbråck, men det är vanligare bland äldre personer eftersom diskarna blir mindre flexibla med åldern. Diskbråck kan också vara ärftligt. Har man  nära familjemedlemmar som lider av åkomman är risken större att man själv drabbas. Människor med påfrestande arbetsuppgifter med mycket lyft och vridmoment lider också större risk att drabbas av diskbråck.

Kan barn få diskbråck?
Från tonåren och uppåt kan även barn drabbas av diskbråck. Symptomen hos barn kan vara svårare att tolka, men vanligt är smärta i ländryggen och ibland smärta som strålar ut i benet. Även påverkan på gången kan förekomma.

Kan diskbråck komma tillbaka?
Det är möjligt för diskbråcket att återkomma. För att förebygga detta är det bra att stärka upp bål- och ryggmuskler för att ge ryggraden extra stöd.

Vad hjälper mot diskbråck?
Att hålla sig rörlig trots att det gör ont är viktigt när man drabbats av diskbråck. Man bör dock inte utföra rörelser som belastar området alltför mycket. Antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel kan lindra värken så pass mycket att man orkar hålla sig rörlig.Har man mycket ont bör man kontakta läkare.

Hur lång tid tar det att bli bra från diskbråck?
De flesta diskbråck läker efter några veckor. Om man har svår smärta efter två månader kan man dock behöva överväga att göra en operation.

Hur känns diskbråck?
Diskbråck kan kännas olika beroende på var i ryggraden det sitter. Diskbråck i ländryggen ger ofta ischiassmärta medan diskbråck i nacken ger nackvärk och ibland smärta som strålar ut i armar och fingrar. Ett diskbråck i bröstryggen kan både smärta i området, samt göra att ryggen domnar. Ibland strålar även smärtan ut i bröstkorgen och ned i buken.

Kan diskbråck göra ont i magen?
Om man drabbas av diskbråck i bröstryggen kan smärtan stråla ned mot magen. Det finns dock många andra sjukdomar som ger samma symptom, därför är det viktigt att man söker vård om man upplever detta.

Vad beror diskbråck på?
Diskbråck kan ha flera olika orsaker, till exempel felaktig arbetsställning, tunga lyft och vridmoment eller trauma. Det är även vanligare med diskbråck ju äldre man blir eftersom diskarna då blir mindre flexibla. Även ärftlighet spelar en stor roll.

När ska man söka vård?
Om du drabbas av smärta längst ryggraden som du inte känner igen kan det alltid vara bra att söka vård. Om du vid diskbråck drabbas av någon av dessa komplikationer bör du alltid söka akut vård:

  • Känselbortfall runt könsorgan och ändtarm.
  • Svårighet med att kontrollera urin och avföring.
  • Mycket svår smärta, speciellt om du är under 18 år gammal.

När behöver man operera?
Om diskbråcket fortfarande är mycket besvärande efter ungefär två till tre månader kan operation övervägas. I de fall du tappar känsel eller får svårt att kontrollera urin och avföring kan en akut operation bli aktuell.

Är en diskbråcksoperation komplicerad?
En diskbråcksoperation tar oftast bara 30 till 60 minuter och i vissa fall kan du till och med gå hem samma dag.

Hur lång är konvalescensen/tillfrisknandet efter en diskbråcksoperation?
Det yttre såret läker efter ungefär två veckor, medan det inre såret tar ungefär sex veckor på sig att läka. Om man har ett lugnt arbeta kan man ofta avsluta sjukskrivningen efter några veckor, medan den som har ett mycket kroppsligt krävande arbete kan behöva vara sjukskriven en längre tid.

Vad är ischias?
När en disk mellan två kotor skadas och tränger ut en bit från ryggraden kan den komma i kontakt med ischiasnerven och irritera den. Nerven svullnar då och ger smärta som startar i sätet och fortsätter ned på utsidan av låret och ned i vaden.

Kan en tjock plånbok ge ischias?
Trots att det låter en aning märkligt kan en tjock plånbok i bakfickan faktiskt ge upphov till så kallad falsk ischias. Det beror på att plånboken trycker mot  ischiasnerven när man sitter ned och på så sätt orsakar smärta som strålar ned i benet.

Vad är falsk ischias?
Att drabbas av falsk ischias är mycket vanligt, men har inte något med trasiga diskar att göra. Istället är det av andra orsaker ischiasnerven retas och orsakar smärta, till exempel muskelskador eller felaktig arbetsställning. Falsk ischias ger dock aldrig domningar eller känselbortfall.

Vad menas med L5, L4, S1, L5-S1 när det handlar om diskbråck?
När man talar om olika typer av diskbråck förekommer en hel del olika siffer och bokstavskombinationer som kan vara svåra att förstå sig på. Det finns dock en mycket logisk förklaring till dessa. Beteckningarna står för de olika kotorna i ryggraden.

Kotorna i ländryggen (lumbalkotorna) har till exempel beteckningen L framför sig och är fem till antalet.

Kotorna i korsryggen har i sin tur beteckningen S och är även de fem stycken. Det vanligaste stället att drabbas av diskbråck på är mellan den femte kotan i ländryggen (L5) och den första kotan i korsryggen (S1).

Beteckningen L5-S1 förklarar helt enkelt var diskbråcket sitter.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Idrottsdoktorn.se, 1177.se, Svenska.yle.fi, Kiropraktorcentrum.se, Massage.helahuma.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *