Diskbråcksoperation

Oftast läker diskbråck ut av sig själv, men gör det inte det kan man i vissa fall behöva operera bort den trasiga disken som orsakar smärtan och besvären.

(Ett nytt fönster öppnas)

Diskbråcksoperation

När behöver man operera?

Man brukar säga att ett diskbråck som inte läkt efter två till tre månader, orsakar svår smärta och domningar i ben och armar eller ger ischiassmärta kan behöva opereras. Om man drabbats av droppfot som följd av diskbråck kan operation också vara nödvändig.

Vad är droppfot?
Droppfot är en oförmåga att lyfta foten och orsakar en släpande gång.

Ibland krävs akuta operationer
Ibland kan man också behöva göra en akut operation. Detta sker oftast om man har känselbortfall i underlivet eller kring analöppningen eller om man har svårt att hålla urin och avföring.

Hur går operationen till?

När man ska opereras sövs man ned med hjälp av narkos. Kirurgen skär sedan ett snitt på ungefär fyra till sex centimeter ovanför ryggraden där diskbråcket sitter. Den trasiga disken lokaliseras och kirurgen avlägsnar den.

Syftet med operationen är att nerverna ska få fritt spelrum igen och inte orsaka mer smärta.

Hur lång tid tar en diskbråcksoperation?
Ingreppet går fort och tar endast 30 till 60 minuter. Ofta kan man också åka hem samma dag som man gjort operationen.

Titthålskirurgi

I vissa fall används endoskopi, det vill säga titthålskirurgi vid operationen. Fördelarna med detta är att operationssnittet blir mycket litet, bara cirka en till två centimeter långt. Skadorna på mjukdelarna blir också mindre.

Hur god är prognosen?

Prognosen för att bli helt återställd är mycket god vid en diskbråcksoperation. Så många som 80% blir helt smärtfria efter sin operation. Detta gäller operationer mot ischiassmärta. Smärtan försvinner ofta också omedelbart efter att operationen har utförts.

Restsmärtor försvinner ofta gradvis
Smärtor och känselbortfall kan till skillnad från ischiassmärta dock hänga kvar en tid efter att operationen har utförts. Dessa försvinner sedan gradvis i den takt som dina nerver läker. En viss känselnedsättning kan dock finnas kvar även efter det att läkningen är klar.

Hur lång tid tar återhämtningen efter operationen?

Det yttre såret efter operationen tar ungefär två veckor på sig att läka. Det inre såret i mjukdelarna behöver sex veckor på sig för att läka helt.

återhämtning vid sjukskrivning
Hur länge man behöver vara sjukskriven varierar dock beroende på vilken typ av arbete man har. En lugn sysselsättning kan göra att man endast behöver vara sjukskriven i ett par veckor, medan ett mer krävande jobb kan kräva sjukskrivning i två månader.

Rehabilitering
När du har gjort din operation får du instruktioner från en fysioterapeut. Dessa brukar bestå av lämpliga övningar som du kan utföra för att rehabiliteras på bästa sätt.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Stockholm.spinecenter.se, Sahlgrenska.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *