Hur ställs diagnosen diskbråck?

Att ha värk i axlar eller rygg är idag väldigt vanligt. Misstänker man att smärtan beror på diskbråck genomför läkaren vissa undersökningar för att få svar.

(Ett nytt fönster öppnas)

Hur ställs diagnosen diskbråck?

Viktigt med en tidig diagnos

Om du misstänker att du drabbats av diskbråck är det bra att uppsöka vård så fort som möjligt. Detta för att du snabbare ska kunna få förebyggande råd och behandling, men också för att det finns andra sjukdomstillstånd som kan ha liknande symptom som diskbråck.





Vad händer hos läkaren?

När du kommer till läkaren med ett misstänkt diskbråck kommer denne att vilja göra en undersökning. I undersökningen ingår bland annat kontroll av dina reflexer i benen och kontroll av var i ryggen smärtan sitter. Det kan också hända att läkaren vill undersöka din känsel i ben och underliv samt kontrollera ringmuskeln. Om man är man görs även en undersökning av prostatan.

Går att framkalla smärtor vid ischias
Det är också vanligt att försöka framkalla ischiasvärk genom att lyfta patientens ben från liggande ställning. Misstänker man att diskbråcket sitter i bröst- eller halsryggen gör man en liknande undersökning på detta område.

Övriga prover

Om du aldrig tidigare har haft denna typ av smärta och inte känner igen den brukar läkaren också vilja göra några laboratorieprov för att kunna utesluta andra typer av sjukdomar. Man undersöker då temperatur, blodvärde, tar urinprov och kontrollerar sänkan (blodprov).Röntgen kan bli aktuellt
Om inte tillståndet förbättras på ungefär fyra till sex veckor kan det också bli aktuellt med röntgen för att se mer ordentligt vad som är fel i kroppen. De röntgenundersökningar som är oftast förekommande är vanlig röntgen, datortomografi och magnetröntgen.

Vilka behandlingar kan tillämpas?

När läkaren genom undersökningar fastställt att det är diskbråck du drabbats av blir du ordinerad behandling. Ofta vill man vänta ut smärtan och under tiden behandla med smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel.

Man kan också bli ordinerad besök hos naprapat eller kiropraktor. I vissa svåra fall kan även operation bli aktuellt.



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Idrottsskadeexperten.se, 1177.se, Doktorn.com

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *